perjantai 5. joulukuuta 2014

Kemiaa!

 
 
Retki Gadoliniin 
Minä lähdin luokkani 6A kanssa retkelle laboratorio Gadoliniin, joka sijaitsi Helsingin yliopistossa. Tämä oli toinen kerta, mutta oli erilaiset kokeet. Meitä opasti sekä opetti Tanja, Minja ja Vilho. Minä olin a-ryhmässä, eli a-ryhmä meni ensiksi kemian laboratorioon. Siellä tehtiin maidosta liimaa, teimme superpalloja ja lopuksi me koskimme limaan. Lima oli tehty vedestä ja perunajauhoista. Jos limassa seisoi, niin siellä upposi, mutta jos siitä juoksi, niin pysyi pinnalla. Kuka sanoi ettei veden päällä voisi juosta?  
   Sitten menimme toiseen rakennukseen, jossa teimme vain yhden kokeen, maukkaan kokeen. Toisessa kokeessa teimme välipalaa, nimeltään mustikkatrio. Tutkimme kokeessa aineiden pH-arvoa (emäksinen, hapan vai neutraali). Saimme syödä kokeemme lopussa (mustikkatrio). Viimeinen asia ei ollut edes koe vaan pieni oppitunti. Siellä oli hauskaa, kun sai tehdä kokeita. Kannattaisi käydä luokan kanssa. ;)
Ikran 6A

 
Retki Helsingin yliopistoon.  
Meitä vastassa oli kaksi opettajaa Tanja ja Minja. A-ryhmä lähti Minjan mukaan ja b-ryhmä Tanjan mukaan.  A-ryhmäläiset pääsivät kemian luokkaan ensin. Teimme kemian luokassa erilaisia tehtäviä. Teimme itse superpallot, liimaa maidosta, ja saimme myös kokeilla ällölimaa. Ällölima oli tehty perunajauhoista ja vedestä. Tunti loppui ja pääsimme evästauolle joka kesti 30 min. 
        Ryhmät vaihtoivat paikkaa eli a-ryhmäläiset menivät toiseen rakennukseen ja b-ryhmäläiset menivät kemian luokkaan toiseen rakennukseen. Menimme monesta ovesta sisään ennen, kuin pääsimme opetusluokkaan. Aloimme tekemään mustikkatrion. Ensin vatkasimme kerman vaahdoksi ja lisäsimme sokeria, mustikoita ja rahkaa. Siitä siis tuli mustikkarahkaa. Seuraavaksi teimme vaahdon kananmunasta, sokerista ja mustikoista.  
       Huomasimme, että rahkan väri oli erilainen, kuin vaahto. Rahkan väri oli liilaa ja vaahdon väri oli muuttunut siniseksi erilaisten ph-arvojen takia. Rahka oli todella hyvää. 
      Tuntien jälkeen menimme takaisin toiseen rakennukseen mistä olimme tulleet ja odotimme muita oppilaita. Lähdimme sitten 55 numeroisella bussilla ja metrolla takaisin koululle.  
Wilma 6A

 

6a meni 27.11.2014 Yliopistoon Gadoliin. Siellä tehtiin testejä jotka liittyvät erityisesti. kemiaan. Me teimme todella kiinnostavia testejä ohjeiden mukaan. 
     Me menimme ensin metrolla Kalasatamaan ja sitten 55 bussilla. Kun olimme perillä meidät jaetiin kahteen ryhmään. Me tehtiin mustikkatrioa ja se oli hyvää. Mustikka on luonnon indikaattori. Rahkan eri osat värjäytyivät eri värisiksi ph-arvon mukaan.  Sitten me tehtiin hiilidioksiditestiä.  Sen jälkeen me pidimme evästauon, joka kesti puoli tuntia.  
    Sitten me tehtiin liimaa, superpallo ja testattiin ällöä limaa. Liima tehtiin ruokasoodasta, etikasta ja maidosta. Superpallo oli aika vaikea tehdä. Se ei ollut yhtä hyvä kuin kaupasta ostettu. Lima oli tehty perunajauhoista ja vedestä. Katsoimme videon jossa oli kumiallas täytetty limalla ja jos käveli siinä nopeasti, niin ei uppoa, mutta jos seisoo paikallaan, niin uppoaa limaan. Tämä johtui pitkäketjuisista molekyyleistä.
Xinkang 6A 
 
ps. Johan Gadolin oli vuonna 1760 syntynyt suomalainen kemisti ja fyysikko.

Väriaine sekoitettiin "lasiveteen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti